Sparringspartnerne er inspireret af den svenske model

Klumme fra formandens bord, juni 2021:

Jeg har aldrig lagt skjul på, at Sparringspartnerne er inspireret af den svenske model, som igennem ca. 35 år er etableret på det svenske marked i relation til entreprenører og start-ups.

Jeg har netop modtaget deres årsrapport for 2020 og er fuld af beundring for de resultater, som er opnået under vanskelige omstændigheder. Nedlukningen i Sverige har presset til den digitale omstilling, og det har virket positivt, idet 23 procent flere nye virksomheder er blevet etableret sammenlignet med 2019.

Det mest anerkendelsesværdige er, at 50 procent af de nye svenske virksomheder er skabt af kvinder mod 20 procent i Danmark. Det er også imponerende, at overlevelsesraten efter tre år er 84 procent, hvilket er markant højere end overlevelsesraten i Danmark, som er 50 procent.

Disse nye svenske virksomheder i 2020 generer ca. 4 milliarder i årlige skatteindtægter.

Svenskerne klarer sig godt med en model, der er meget anderledes end den danske. Oprindeligt er der foretaget en opdeling af etablerede virksomheder, dvs. virksomheder der har været i gang i mere end tre år som primært serviceres af den statslige organisation Almi. De helt unge virksomheder samt dem som har til ønske at starte egen virksomhed, men som endnu ikke har et cvr nr. varetages af vores samarbejdspartner Nyforetäger Centrum. De er ansvarlige for 11 procent af de nye virksomheder i Sverige.

Svenskerne skaber gode resultater. Forklaringen er den, at tidligere iværksættere med nogle års erfaring hjælper helt friske og uerfarne iværksættere igennem den første vanskelige fase af forløbet. Vi skal se mod øst og lade os inspirere af svenskerne.

Sparringspartnerne ønsker Nyforetäger Centrum og deres dedikerede organisation stort tillykke med deres fremragende resultater i 2020. I den grad et eksempel til efterfølgelse.